Scroll
All press releases
Press release April 28, 2020

Powerfoyle vinner Stora Designpriset 2020

Idag stod det klart att Powerfoyle, solcellsmaterialet som tillverkas av det banbrytande startupföretaget Exeger, tilldelas 2020 års Stora Designpriset.

APRIL 29, 2020 – STOCKHOLM, SWEDEN – Stora Designpriset delas ut av Teknikföretagen i samarbete med Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID) och Svensk Form i syfte att uppmärksamma innovativ design som en betydande faktor för konkurrenskraft och lönsamhet.

Juryns motivering lyder: Powerfoyle revolutionerar konsumentelektroniken med sin solcellslösning baserad på artificiell fotosyntes, som laddar i både inomhus- och utomhusljus och skapar oändlig energi. Med en flexibel design, som kan utformas och anpassas efter produkten den integreras i, bäddar den för enorma kommersiella framgångar. Powerfoyle är ett unikt miljövänligt material som kan omvandla ljus till energi och möjliggör uppladdning av elektronikprodukter genom dagsljus och inomhusbelysning. Exegers innovation har tagit inspiration från naturens fotosyntes och är resultatet av 12 års forskning. Hemligheten bakom Powerfoyle ligger i uppfinningen av en helt ny typ av patenterat nanomaterial och tillverkningen sker helt och hållet i företagets fabrik i Stockholm. Appliceringsområdena för Powerfoyle är oändliga i och med materialets böjlighet och flexibla karaktär, och Exeger banar nu väg för en helt ny kategori av hållbara produkter med minimal påverkan på miljön.

”Att vi vinner stora Designpriset 2020 är fantastiskt. Powerfoyle är det första materialet av sitt slag i världen och detta är vi självklart mycket stolta över men kanske än mer stolta är vi över att ha skapat något som vi ser kommer att ha en oerhörd påverkan på människors liv och på miljön. Vi har gått från lab till fullskalig produktion tillsammans under 12 år och det har visat sig att vår strategi att samla all kompetens under ett tak här i Stockholm fungerar. Stora Designpriset är ett bevis för hur vårt briljanta team av kommunikatörer och designers har lyckats förklara en revolutionerande nanoteknologisk uppfinning så att alla kan förstå den oändliga potentialen i teknologin. Vi är för evigt tacksamma för våra otroligt kompetenta medarbetare som konstant tar Exeger till nya nivåer och den support vi får från våra aktieägare och investerare, säger Giovanni Fili, VD och grundare av Exeger och Dr Henrik Lindström, CTO på Exeger.

“Vi är oerhört glada att vår innovation blivit uppmärksammad med Stora Designpriset, som utan tvekan är Sveriges mest prestigefyllda utmärkelse när det kommer till design. Visst är det fint att vi kan bidra till en framtid som laddas av ljus. En framtid utan sladdar och som inte kompromissar med det estetik, är revolutionerande. Att samtidigt hjälpa företag att börja återställa vår planets koldioxidbalans är faktiskt helt otroligt. Att få innovationen och designen bekräftad med det erkännande som Stora Designpriset utgör är riktigt kul”, säger Marcus von Euler, Chief Design Officer på Exeger

Samsungägda JBL kommer lansera ett par hörlurar som använder sig av Powerfoyle och detta är bara ett i raden av flertalet kommersiella samarbeten under arbete. I skrivandets stund utvecklar företaget tillsammans med svenska POC en smart hjälm som ska vara nästa Powerfoyle-produkt att landa på marknaden men möjliga användningsområden av materialet sträcker sig hela vägen från läsplattor och högtalare till väskor och laptopfodral. 

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA

Karin Carlström
Brand and Marketing Manager

karin.carlstrom@exeger.com
+46 (0)70 358 29 11

OM exeger

Exeger är ett svensk deep tech bolag som tillverkar Powerfoyle, nästa generations solcell. Solcellerna kan tryckas i vilken färg och form som helst och enkelt integreras i konsumentelektronik, IoT och smarta hem. Några exempel på användningsområden är hörlurar, surfplattor och smarta hjälmar. Solcellerna laddar i alla typer av ljus, både naturligt och artificiellt och cellerna tillverkas i en miljövänlig process i Exegers fabrik mitt i Stockholm. Idag samarbetar Exeger med världsledande och globala varumärken såsom Harman Group och POC Sports, för att nå konsumenter världen över.

www.exeger.com

Share this press release

Published April 28, 2020